IŞİD'e Suriye'de Operasyon Olabilir

ABD yönetiminden, IŞİD'in Irak'tan sonra Suriye'deki güçlerinin de vurulması gerektiğine ilişkin açıklamalar geliyor.

Dünya 22.08.2014 23:02:48 0
IŞİD

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, ABD’nin Irak’tan sonra Suriye’de de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hedeflerine hava saldırıları düzenleme olasılığına ilişkin olarak, “Amerikalıların korunması ve ABD’ye terör planlarının engellenmesi söz konusu olduğunda hiçbir seçeneği dışlamayız” dedi.

Program sunucusunun, “Irak’ta devam eden hava saldırıları, Suriye’de askeri bir eylem seçeneğinin dışlanmaması, tüm bunlar yönetimin başından beri endişelendiği şeyler değil miydi? Kendimizi Ortadoğu’da yeni bir savaşa mı sürüklüyoruz?” sorusunu yöneltmesi üzerine;

Rhodes, “IŞİD gibi bir terör örgütünün oluşturduğu çok ciddi ve odaklanmış bir meydan okumayla uğraşıyoruz. Bence insanların anlaması gereken şu; bu meydan okumayla nasıl başa çıkacağımız konusunda bir dereceye kadar sınırlar koyuyoruz” diye konuştu.

‘Esed ile ortak değiliz, o sorunun bir parçası’

ABD’nin IŞİD’e karşı mücadelede Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’le birlikte çalışmasının söz konusu olmadığını belirten Rhodes, IŞİD’in Esed’in politikaları yüzünden Suriye’nin belli kesimlerinde barınma imkanı bulabildiğini söyledi. Rhodes, “Esed’in kendi halkına karşı barbarlığı, büyük bir boşluk yarattı. Esed, sorunun parçası” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’da yaptığı açıklamada IŞİD’in kontrol altına alınabileceğini ancak örgütün Suriye’de yerleşik kısmının da üzerine gidilmeden yenilgiye uğratılamayacağını söyledi.

Dempsey, “Bu, hava saldırıları gerektirir mi” sorusuna, “Bu, çok çeşitli araçları gerektirir, hava saldırıları bunun sadece küçük bir parçası” diye cevap verdi.

IŞİD’in yenilgiye uğratılmasının, bölgede bunu kendisine hedef edinmiş bir koalisyonun varlığı olduğu takdirde mümkün olacağını dile getiren Dempsey, “IŞİD sadece, Şam ile Bağdat arasında yaşayan, haklarından mahrum olmuş 20 milyon Sünni tarafından reddedildiği takdirde gerçek anlamda mağlup edilebilir” diye konuştu.


30.2° / 18.8°
  • BIST 100

    11060,57%2,99
  • DOLAR

    32,20% 0,07
  • EURO

    35,02% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2499,18% -0,44
  • Ç. ALTIN

    4002,77% -0,29